Mobirise

D.G. En De Classics
De Beste Keuze voor classic hits!

De Week Artiest

Neil Diamond


Met meer dan 130 miljoen verkochte platen is Neil Diamond één van de succesvolste Amerikaanse zangers aller tijden.

Zijn unieke schrijftalent en karakteristieke stemgeluid hebben hem tientallen wereldhits bezorgd, waaronder "Cracklin' Rosie", "Beautiful Noise",
"If You Know What I Mean" en Beautiful Noise.

In 1963 krijgt Neil een baan als liedjesschrijver aangeboden in de Brill Building, een gebouw in New York waar het bruist van muzikale creativiteit.

In deze ‘hitfabriek’ schrijven onbekende broodschrijvers dagelijks liedjes
voor beroemde artiesten.  

In deze muzikale kookpot schrijft Neil tientallen liedjes. In 1965 wordt één van zijn liedjes, 'Sunday And Me', een hit voor Jay & The Americans.
Het zet voor Neil de deur open naar meer succes.

Zo schrijft hij voor The Monkees hits als 'I’m A Believer' en 'A Little Bit Me A Little Bit You'.  Ook Elvis Presley, Cliff Richard, Lulu en zelfs de Britse hardrockband Deep Purple nemen liedjes van hem op.

Maar eigenlijk schrijft Neil deze liedjes allemaal voor zichzelf. Hij wil namelijk niets liever dan ze zelf opnemen en op plaat uitbrengen.

In 1966 wordt Neil die kans geboden. Hij tekent een contract met een kleine platenmaatschappij en brengt z’n eerste solosingle "Solitary Man" uit.

Tot z’n eigen verbazing wordt het liedje een hit in Amerika. Met z’n tweede single "Cherry Cherry" staat hij eind 1966 zelfs in de Amerikaanse Top 10 genoteerd.

Beide liedjes zijn de eerste twee uit een serie van grote en kleine hits, waaronder "Girl You’ll Be A Woman Soon", "Red Red Wine", "Do It"
en "I’m A Believer".

Ondertussen heeft Neil een contract afgesloten met een andere, grotere platenmaatschappij die hem meer artistieke vrijheid biedt.

Dat resulteert in nog grotere hits zoals het aan Caroline Kennedy opgedragen "Sweet Caroline", "Holly Holy" en "Cracklin’ Rosie", waarmee Neil in 1970 zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit weet te scoren.

Twee jaar later treedt Neil tien avonden achter elkaar op in het Greek Theatre, het beroemde amfitheater in Los Angeles.

Ieder avond is het theater uitverkocht. Neil laat één van de concerten vastleggen op een dubbelelpee: "Hot August Night".

Het wordt de best verkochte plaat van het jaar en luidt ook Neils definitieve doorbraak in de rest van de wereld in.

Liedjes als "Song Sung Blue", "If You Know What I Mean", "Beautiful Noise"
en "Skybird" worden grote wereldhits.

In 1978 leidt een ontmoeting met zijn oude schoolvriendin Barbra Streisand tot nieuw succes. Hun duet "You Don’t Bring Me Flowers" bereikt de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten.

In 1980 speelt Neil een hoofdrol in de film The Jazz Singer, de film is een doorslaand succes en brengt drie door Neil uitgevoerde hits voort,
te weten "Love On The Rocks", "Hello Again" en "America". 

In 1982 scoort Neil met het door de film E.T. geïnspireerde "Heartlight" zijn laatste grote hit in Amerika.

Daarna neemt het succes geleidelijk af, mede doordat Neil bewust afstand neemt van de hectische showbusiness om zo een rustiger leven te leiden.
 

Share This Page!

© Copyright 2021 D.G. En De Classics

Web page was built with Mobirise